11 september

Hejsan

Minns ni vad det är för dag i dag?

Det är 11 september.

Det är 9 år sedan det fruktansvärda inträffade.

USA och New York attackerades av Al-Quida.

2 982 personer föll offer den 11 september 2001, den värsta terrorattacken i USA:s historia.

Samtliga 265 flygpassagerare dog. Av det totala antalet döda var 343 brandmän och 60 poliser. Resterande 2 193 var civila.

Ni kan väl händelseförloppet? Jag berättar i alla fall.  Det var på morgonen den 11 september klockan 08.46, då det första planet flög in i det norra av de bägge tvillingtornen. New York borna och det amrikanska folket satts i chock. De förstod inte hur det kunde hända. Brandmännen och polisen började direkt att evakuera byggnaden. Mellan 93´ våningen och 99onde våningen kraschade planet i det norra tornet.

Klockan 09.02. Det var då det andra planet kraschade i det södra tornet. Det var då folket, poliserna och brandmännen förstod att det var någonting som inte stod rätt till. Mellan 77nde och 85 våningen kraschade i det södra tornet.

Evakueringen fortsatte och folket var i panik. Alla var i panik. Personer som fanns ovanför dessa våningar hade inte en chans att komma därifrån. Det var jätte många personer som började hoppa. Självklart dog dem. Men i panik tror man att man ska klara sig.

Det norra tornet stod upp tills klockan 09.59. Då rasade Norra tornet. Det stod upp i 56 minuter efter kraschen.
Klockan 10.28 rasade det Södra tornet. Det stod upp i 102 minuter. 

Norra tornets kollaps berodde på att stommen i byggnaden blev allvarligt skadad av attacken som inte bara skadade bärande balkar, utan att det började rinna jetbränsle i hisschakten för direkthissarna vilket startade bränder där och orsakade mycket stor instabilitet. Byggnaden hölls då till stora delar upp av stålfasaden utanför. När balkarna mellan fasaden och stommen sen gav vika så kunde inte stommen hålla uppe byggnaden och den rasade inifrån.

Vid attacken av norra tornet rapporterades att stora explosioner förekommit i lobbyn trots att tornet blev träffat nästan högst upp. Det var direkthissar som ledde brinnande jetbränsle från Flight 11 ner till lobbyn. I södra tornet så träffades endast en bit av stommen vilket gjorde att jetbränslet endast fanns kvar i krasch zonen.

Tornen slog i marken med en hastighet på cirka 200 kilometer i timmen.

Efter spelet har varit fasligt. Jakten på männen bakom alltihopa, Usama Bin Laden har varit enorm. Trots det har varken CIA eller FBI hittat honom. Han är antingen död eller så trycker han i en grotta någonstans i Afganistan.

I mars/april 2006 offentliggjordes ett detaljerad 58-sidigt vittnesmål av Khalid Sheikh Mohammed. Viket innehöll många detaljer runt planeringen och utförandet. Bekännelserna från Sheik Mohammed tillkom under tortyr. Vittnesmålet är en partsinlaga, men förefaller sannolikt

Han är antingen död eller så trycker han i en grotta någonstans i Afganistan.

Ground Zero är platsen de 2 tornen stod på. Där var det idag en stor minnes cermoni. Jag satt och tittade på den, det var vackert och rörande. Även jag kände en stor sorg.

För några år sedan satt jag och tittade på varenda dokumentär, alla intervjuer och jag har även läst alla rapporter som blivit officiella. Satt och skrev ner och dokumenterade allting som hände. Men allt jobb försvann den dagen då hårddisken kraschade på en gammal dator.  Men jag har minnet om faktan kvar. Vissa delar i alla fall.

Det är frutansvärt, under hela tiden jag suttit och skrivit har jag nästan fällt en tår.

Det får vara allt för idag.

Pierre Hammarström



 World Trade Center i sina glansdagar.

Det får vara allt för idag.

Pierre Hammarström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0